viernes, 5 de diciembre de 2008

Aresta Jan, Serrat de les Garrigoses

Aresta Jan, 545m, 7a o 6b, Serrat de les Garrigoses, Collbató

Com els cargolets després de la pluja, diumenge vam anar a Collbató buscant el solet i poc compromís, no fos cas q de nou es girés el temps.
Recomanada per l’Aniol, vam anar a fer l’Aresta Jan, per la variant, això sí, la via complia amb el que volíem: orientada al sud, equipada amb parabolts, 2 minuts d’aproximació i rapelable. Això sí, tenia un inconvenient x tantes poques hores de llum, i és q la via fa 540m. La ressenya la podeu trobar a onaclimb, al Vèrtex i al kpujo.

El peu de via es reconeix ràpidament. Hi ha un càncam i a més a més un bolt que marca on comença la via.
Material: corda simple (nosaltres vam rapelar amb una de 70), 10 express, alien vermell (opcional), material R's i rapelador.
Grau obligat: entre V+ / 6a
L1, va per una canal... lletjot, amb roca dolenta, i no es fins al final, q agafes una plaqueta, q comences a escalar. Al llarg hi trobes uns quatre parabolts, però es recomanable un alien vermell per si les flies, però és del tot precindible.En aquesta foto es veu la placa del 2n llarg. La R1 és la única penjada.

L2, molt xulo. La ressenya diu q medeix 25m... jo diria q menys. Nosaltres vam fer la variant de 6a, en lloc d’anar pel esperó desplomat de 6c+. El 6a és guapo, dsp de la placa tumbada de la foto, es va cap a la dreta cap a un fissurot, xo amb xapes!. El 6a està en 3 xapes.
L3. De nou, una aresta, amb roca regular i matolls. Tràmit. Un parell de parabolts.

L4. Aquest llarg és bonic també. Xapar la primera xapa costa una mica. Després el 6b està concentrat en una panxeta, són un parell o tres de passos de bloc, això sí, amb roca excel·lent i molt ben xapat. Guapo!! En la foto d'abaix es veuen el L5 i L6. La via no deixa de ser un conjunt de resalts.

L5. Per mi el millor llarg de tots els del dia. Aquí la roca no és la típica montserratina, al menys al principi. És un mur vertical amb forats, el pas de 6a+ no el vaig trobar... i fins i tot a l’inici amb algun degotall (foto d'abaix). Un llarg per gaudir, i comparat amb els següents 6a+, senzill.
D’aquí cal fer un petit ràpel de pocs metres per l'altre vessant. (hi ha una erre per rapelar)
L6 De nou, vam optar per la variant de 6a+, el 7a es veia finet, finet. Ens va semblar raro... i fins xapar la tercera xapa, vaig tenir els meus dubtes amb la roca. La resta del llarg, finet, d’anar mirant amb la calma. Les xapes ja no estan tant aprop, però tampoc passes por.
L7. De nou vam tirar per la variant, en lloc de pel 6b. Aquest llarg a part de parabolts té un parell de ponts de roca. De fet, la primera xapa la vam trobar a desmà, i vam optar per xapar el cordino...o la branca ak q es veu a la foto, i akí, ejem... hi ha el passet fi. De fet es tractaria de la segona xapa, xo en el nostre cas va ser la primera ja q només havíem xapat la branca. No sé si va ser el factor repisa, q si caus, piques... xo ak xapatge va costar. Aquí les assegurances estan una miqueta més lluny q a la resta de la via. De nou, és un llarg d’anar traquil, mirant bé. Sobre el grau obligat, no sabria dir. Jo diria q el grau el dóna el setè llarg... i si bé no és 6a+, crec q 6a, potser sí. No ho sé. A partir d’aquí, havíem llegit i ens havien dit que la via no valia tant la pena, així q com ja era tard, vam rapelar. Bueno, q era tard, i que el Dani es va deixar el forro a una reunió del principi de la via. Clar, quan un núvol va tapar el solet, va trobar a faltar el forro. Aquesta via no és ideal per rapel·lar. Ara si hi tornés la faria fins el cim. És fàcil que et quedin les cordes enganxades i de tirar-te pedres i tirar-les a la carretera. Cal anar amb molt de compte, pk les pedres q cauen van directes als cotxes i a la gent q passi pel camí o escaladors que hi hagi per sota. Tot i així, vam rapel·lar, amb compte, i no vam tenir ensurts. Com era d’esperar la via ens va semblar discontinua, xo també amb alguns llargs molt bons (2n, 4rt i 5è) i amb bona roca en general. Per un matí d’hivern, està més que bé. Ens queda pendent escalar la via original i anar fins el cim, i fer la caminada fins les coves del Salnitre x dsp tornar a l’aparcament.